De Ishihara test is een kleurenblindheidstest voor rood-groene kleur deficiënties. Door middel van deze test kan je erachter komen of je last hebt van kleurenblindheid. De Ishihara test is wereldwijd 1 van de meest gebruikte kleurblindheidstesten
Voor kleurenblindheid zijn er verschillende testen beschikbaar. De Ishihara test is er één die veel wordt toegepast. De test bestaat uit verschillende platen met daarop gekleurde stippen waarin figuren, cijfers en lijnen te zien zijn voor degenen die niet kleurenblind zijn. Afhankelijk van het type kleurenblindheid dat iemand heeft, zullen ze dit bij sommige kaarten niet kunnen zien.
De kleurenblindheidstest bestaat uit een aantal Ishihara platen. Deze platen zijn te herkennen aan een ononderbroken cirkel van verschillend gekleurde stippen. Binnen deze cirkel met een patroon bevinden zich ander gekleurde stippen die een getal of vorm vormen. Deze getallen of vormen zijn duidelijk te herkennen door mensen die een normaal kleurenzicht hebben. Wanneer iemand last heeft van rood-groen kleurenblindheid zijn deze getallen of vormen niet te herkennen. Een aantal Ishihara platen zijn opzettelijk ontworpen voor mensen met rood-groen kleurenblindheid. Alleen zij herkennen de getallen of vormen die daarin verwerkt zitten. Mensen met een normaal kleurenzicht zullen hier niets in herkennen.
De volledige Ishihara kleurblindheidtest bestaat uit 38 platen, maar vaak wordt er al na een aantal platen vastgesteld of iemand last heeft van kleurenblindheid. De andere uitvoeringen van deze test bestaan uit 14 platen of 24 testplaten. In sommige platen is er geen vorm of getal zichtbaar, maar moet de kijker een lijn trekken in plaats van een nummer lezen.
Het is belangrijk dat er tijdens de test voldoende daglicht aanwezig is, doormiddel van een daglicht lamp met een temperatuur van ongeveer 6000-7000 K (ideaal: 6500 K, kleurweergave-index (CRI) >90). Dit resulteert in een nauwkeurig testresultaat. fluorescentielampen worden vaak gebruikt bij schooltests, maar de kleur van fluorescentielampen en hun CRI kunnen sterk variëren.
Uit onderzoek is gebleken dat fluorescerende verlichting betere resultaten gaf en snellere herkenningssnelheid vergeleken met CFL en LED-luminatie in trichromaten. Gloeilampen mogen niet worden gebruikt, omdat hun lage temperatuur en gele kleur zeer onnauwkeurige resultaten geeft. Een goede testtechniek is om slechts drie seconden per plaat te geven voor een antwoord en geen aanraking van de nummers door het onderwerp toe te staan. Het beste is om de test in willekeurige volgorde te geven.
Visuskaart-letterkaart-oogtestkaart