Deze hoogwaardige en kleurrijke anatomische poster biedt een uitgebreid overzicht van veelvoorkomende anticonceptiemethoden, van natuurlijke anticonceptie tot chirurgische ingrepen. De poster bespreekt de effectiviteit en betrouwbaarheid van verschillende geboorteregelingsmethoden en illustreert de anatomie van anticonceptie indien relevant.
✔ Dik gelamineerd en UV-bestendig: Hoogwaardig glanzend papier (200 g) met 2-zijdig laminaat (75 micron) voorkomt krullen aan de randen en vergeling door UV-straling.
✔ Duurzaam en herschrijfbaar: De poster kan beschreven en afgeveegd worden met niet-permanente markeringen – ideaal voor educatieve doeleinden.
✔ Handig formaat: 50 x 67 cm (20 × 26 inch), perfect voor medische praktijken, scholen en wachtkamers.
ISBN: 978-3-82-940597-3
➡ Gelamineerde uitvoering: Voor extra stevigheid.
➡ Handig ophangsysteem: Bestel de zwarte kunststof ophangstrips mee, met twee oogjes voor directe ophanging aan de muur.
Deze educatieve anticonceptieposter is ideaal voor gebruik in klinieken, dokterspraktijken, scholen en onderwijsinstellingen.
Het doel van "anticonceptie" is om de fusie van de eicel van de vrouw en de zaadcel van de man te voorkomen, wat zou leiden tot ongewenste zwangerschap. Er zijn verschillende methoden, preparaten en apparaten die kunnen worden gebruikt om dit te bereiken. Daarom wordt een gedetailleerd consult met een arts aanbevolen voor de eerste geslachtsgemeenschap of voordat de methode van geboortebeperking wordt gewijzigd.
De Pearl Index dient om de veiligheid van een anticonceptiemiddel te beoordelen. Het geeft aan hoeveel van de 100 seksueel actieve vrouwen zwanger worden wanneer ze een specifieke methode gebruiken gedurende een jaar. De Pearl Index is 85 als er geen enkele vorm van anticonceptie wordt gebruikt. Hoe lager de Pearl Index, hoe veiliger de methode.
Hormonale anticonceptiemethoden bevatten synthetische geslachtshormonen waarvan de werking vergelijkbaar is met die van het lichaamseigen oestrogeen en progesteron. Ofwel wordt progesteron alleen gebruikt, ofwel worden combinaties van beide hormonen toegepast. Deze kunnen worden toegediend in de vorm van een pil of een depotpreparaat (spiraaltje, armimplantaat, ring of injectie). De voordelen van hormonale anticonceptiemethoden zijn hun hoge veiligheidsgraad. De nadelen zijn dat er geen bescherming is tegen seksueel overdraagbare aandoeningen en de mogelijke bijwerkingen van het nemen van hormonen.
Daarom is het noodzakelijk om een lichamelijk onderzoek te ondergaan en worden regelmatige medische controles aanbevolen voordat u hormonale anticonceptiemethoden gaat gebruiken.
In de eerste helft van de menstruatiecyclus (de periode tussen de eerste dag van de menstruatie en de ovulatie) rijpen er meerdere follikels in de eierstok, waarvan er één vrijkomt in de eileider wanneer de ovulatie plaatsvindt. De eierstok produceert ook oestrogeen, het hormoon dat ervoor zorgt dat het baarmoederslijmvlies dikker wordt. In de tweede helft van de menstruatiecyclus (periode van de ovulatie tot het begin van de menstruatie) komt het vrijgekomen eitje in de eileider en reist er vervolgens doorheen naar de baarmoeder. In dit stadium produceert de eierstok progesteron, het hormoon dat het baarmoederslijmvlies voorbereidt op de mogelijke innesteling van een bevruchte eicel.